معرفی رشته مهندسی انرژی

رشته مهندسی انرژی از زیر شاخه های گروه ریاضی و فیزیک است که تربیت دانشجویانی جهت بهینه سازی زمینه های مختلف انرژی را بر عهده دارد.
این رشته در سال 1373 برای اولین بار در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در مقطع تحصیلات تکمیلی اقدام به پذیرش دانشجو کرد. پس از آن در سال 1383 دانشگاه صنعتی شریف اقدام به تاسیس دانشکده رشته مهندسی انرژی نمود و این رشته به صورت رسمی در دانشگاه های ایران تدریس شد.

با گسترش دانشگاه های تدریس کننده و دانشجویان محصل در این رشته، موضوعات مختلف در جامعه اهمیت پیدا کردند.
همچنین رشته مهندسی از توان خود مانند مبانی علوم و مهندسی پایه برای تحلیل سطح های مختلف انرژی مثل منابع، استخراج، انتقال، فرآورش و تبدیل و توزیع انرژی استفاده کرد تا بتواند با رویکردی خلاقانه به طراحی سیستم های انرژی در کاربردهای متفاوت بخش های صنعت، حمل و نقل و ساختمان با نگاهی بر ملاحظات زیست محیطی و اقتصادی استفاده نماید.
چارت دروس رشته مهندسی انرژی

سوالات متداول

• چه کسانی در رشته مهندسی انرژی موفق خواهند بود؟

همانطور که می دانیم اولین شرط موفقیت در هر کاری علاقه مندی به حوزه کاری آن است. اما در این میان دروسی نیز وجود دارد که داشتن نمرات بالا در آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

در رشته مهندسی انرژی نیز قوی بودن در دروس محاسباتی مانند ریاضی و فیزیک همچنین تسلط بر زبان انگلیسی بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

دانشجویان متقاضی رشته مهندسی انرژی برای موفقیت و پیشرفت در این رشته می بایست توانایی هایی همچون توانایی انجام محاسبات، نظارت و سنجش کارایی اشخاص، حل مسائل پیچیده، آشنایی با کامپیوتر و نرم افزارهای رایانه ای، تحلیل عملیات، کنترل عملیات و عملکرد تجهیزات و سیستم ها، تعیین علت خطاها و اشتباهات عملیاتی و تصمیم گیری برای آن ها و… را در خود تقویت کنند.
  • گرایش های رشته مهندسی انرژی

• گرایش سیستم های انرژی
    • گرایش فناوری انرژی
    • گرایش انرژی و محیط زیست

رشته مهندسی انرژی – گرایش سیستم های انرژی:

در گرایش سیستم های انرژی، دانشجویان را برای فعالیت در زمینه تکنیک های شبیه سازی سیستم های ترکیبی همانند سیستم های ترکیبی تولید حرارت و قدرت و یا تولید همزمان آماده می کنند تا در زمینه توان ارزیابی جایگاه های حامل انرژی تخصص و حرفه لازم را به دست آورند.
    گرایش سیستم های انرژی بر مبنای مدل سازی اولیه و با کمک قوانین اساسی در علومی مانند مکانیک، ترمودینامیک و برق قدرت برای تراز کردن انرژی سیستم ها، جهت گیری تکنولوژی های فعلی را به سمت و سوی بهینه سازی و کم کردن میزان انرژی هدایت می کند.

رشته مهندسی انرژی – گرایش فناوری های انرژی :

گرایش فناوری انرژی یکی دیگر از گرایش های مهندسی انرژی است که در این گرایش به دانشجویان روش های گوناگون طراحی و ترسیم سیستم های تبدیل انرژی، سیستم های تولید هم زمان برق، برودت و حرارت و قابلیت های سیستم انرژی های تجدید پذیر و آزمایش های گوناگون را آموزش داده و زمینه کسب تخصص را فراهم می کنند. لازم به ذکر است که در حال حاضر گرایش فناوری های انرژی به دلیل شناخت بالا از انواع فناوری ‌های پیشرفته انرژی و قابلیت های مرتبط با آن در زمینه فناوری انرژی افزایش یافته است و این فناوری نوین در کشور در حال پیشرفت و توسعه است.

رشته مهندسی انرژی – گرایش انرژی و محیط زیست :

از دیگر گرایش های رشته مهندسی انرژی می توان ب گرایش انرژی و محیط زیست اشاره کرد. در گرایش انرژی و محیط زیست دانشجویان به مطالعه ارتباطات میان انرژی های گوناگون (تجدید پذیر و تجدید ناپذیر) و محیط زیست می پردازند. لازم به ذکر است که برای بررسی این ارتباط نیازمند ابزار های گوناگونی خواهید بود مانند معادلات انتقال جرم، معادلات دینامیک سیالات و… . از جمله موضوعات پر اهمیت در این گرایش نقش آلاینده های مختلف ناشی از انرژی و جنبه های اقتصادی آن ها نیز می باشد تا از این طریق بتوان بهترین و به صرفه ترین انرژی را که آلودگی زیست محیطی کمتری نیز دارد، انتخاب کرده و مورد استفاده قرار داد.
  • برای موفقیت در رشته مهندسی انرژی، علاقه‌مندی به کدام یک از دروس دبیرستان لازم است؟

درس فیزیک و مباحث انرژی‌های تجدیدپذیر، ترمودینامیک، کار و انرژی که مشابه برخی دروس تخصصی این رشته است و مباحث نیروها و دینامیک که مشابه برخی دروس پایه این رشته می‌باشد، اهمیت دارد. با توجه به دروس اقتصادی درس آمار و احتمالات دبیرستان هم جزو دروس مهم این رشته محسوب می‌شود.

• گرایش‌های ارشد رشته‌ی مهندسی انرژی چیست؟

معمولا این رشته در مقطع کارشناسی ارشد شامل سه زیر است:

• گرایش انرژی و محیط زیست
    • تکنولوژی انرژی
    • سیستم‌های انرژی
  • آیا امکان ایجاد کارآفرینی در این رشته وجود دارد؟

به دلیل جدید بودن این رشته در کشور و اهمیت استفاده از انرژی‌های نوپا با حداکثر بهر‌ه‌وری، پتانسیل زیادی برای نوآوری و کارآفرینی و کارهای تحقیقاتی در این رشته وجود دارد.

• حوزه های کاری شغل مهندسی انرژی چیست؟

مهندسی انرژی در حوزه تأمین انرژی و مدیریت مصرف آن فعالیت می‌کند. در واقع شاغلین این عرصه با عناوین مختلف در راستای تولید منابع انرژی، در صنایع نفت، گاز و یا مصرف انرژی جدید با جمع‌آوری نیروهای آبی، خورشیدی و بادی مشغول به کار می‌شوند. آن‌ها به طراحی و ساخت تجهیزات جدید و آزمایش آن‌ها می‌پردازند تا راه‌های بهبود بهره برداری و استخراج نفت و کاهش آسیب‌های زیست محیطی و اقتصادی که منشأ آن از استخراج منابع انرژی طبیعی است را پیدا کنند.

در ادامه لیست موقعیت‌های شغلی و حوزه‌های کاری مهندسین رشته انرژی را بیان خواهیم کرد که عبارت‌اند از:
    • وزارت نیرو
    • وزارت نفت